The Company: nieuw op CANVAS

Na afloop van ‘Band of Brothers’ gaat Canvas door met een reeks van dezelfde regisseur over een andere oorlog. ‘The Company’ is een zesdelige spionageserie over de belevenissen van een aantal CIA-agenten tijdens de Koude Oorlog, van hun rekrutering in de jaren ’50 tot de val van de Sovjet-Unie in 1991. In de hoofdrollen herkennen we onder meer Alfred Molina, Chris O’Donnell, Michael Keaton en Alexandra Maria Lara. De spannende en intrigerende serie werd genomineerd voor een Golden Globe en won diverse andere prijzen.


Het meeslepende verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert Littell, volgt de spionnen in hun schimmige strijd met de KGB, tijdens de Koude Oorlog: van de Hongaarse Revolutie over het Varkensbaai-incident tot het einde van het Oost-Europese communisme. De wereld is een schaakbord in The Company, waarbij de stukken door de bonzen van de geheime diensten worden verschoven van de druilerige straten van Berlijn via geheime revolutionaire vergaderingen in Boedapest naar de stranden van Cuba en vergaderzalen in Washington en Moskou. De reeks confronteert fictieve personages met historische figuren (zoals Adrian ‘Kim’ Philby en James Angleton) en toont politieke en romantische intriges, mollen en valstrikken, bedrog en dubbelspel, verbanning, zelfmoord en executie, allemaal in naam van de ideologie en het patriottisme, maar ook gedreven door paranoia, perfiditeit en zelfgenoegzaamheid.


De spionnen
‘The Company’ neemt de kijker mee naar de mondiale machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie in de jaren ’50. Hoofdpersonages in het verhaal zijn drie Yale studenten met een sterk verschillende achtergrond. Chris O’Donnell (‘Scent of a Woman’, ‘Grey’s Anatomy’) speelt Jack McAuliffe, een idealistische rekruut van de CIA, die de stiel leert van Harvey Torriti, vertolkt door Alfred Molina (‘Frida’, ‘The Da Vinci Code’, ‘Spiderman 2′). Torriti, bijgenaamd The Sorcerer, is een een kleurrijke figuur en een meester in het observeren en misleiden. Jack krijgt van The Sorcerer wijze lessen over spionage en professionaliteit wanneer hij als spion verliefd wordt op informanten als balletdanseres Lili (‘Der Untergang’, ‘Doctor Zhivago’) of de Hongaarse vrijheidsstrijder Elizabet (‘Californication’, ‘The Truman Show’).


Alessandro Nivola (‘Face/Off’, ‘Jurassic Parc III’) speelt de rol van Jack’s beste vriend, Leo Kritzky. Ook hij werd gerekruteerd door de CIA, maar zal binnen ‘The Company’ een ander traject volgen, met dank aan zijn vrouw Addle (‘The Newsroom’), de dochter van een naaste adviseur van President Truman. Leo en Jack blijven trouwe vrienden: Jack is aanwezig op Leo’s huwelijk en wordt peter van een van diens kinderen. Maar, tijdens het strategisch steekspel van de Koude Oorlog worden hun vriendschap en loyaliteit zwaar op de proef gesteld.


De derde Yale-vriend is Yevgeny Tipsin (‘CSI: Miami’), een in Rusland geboren doctoraatsstudent die door de KGB geëngageerd wordt om in Amerika te spioneren. Tijdens zijn opleiding in de Sovjet Unie wordt Yevgeny verliefd op een jonge Joodse vrouw, Azalia (Erika Maroszan). Maar voor hij de kans krijgt met haar te trouwen wordt hij teruggestuurd naar de Verenigde Staten, waar hij aan de slag gaat als tussenpersoon voor een mol.


De baas van Jack en Leo, James Jesus Angleton (‘Live from Baghdad’, ‘Cars’, ‘Beetlejuice’), beheert de CIA-afdeling met een verbeten hardnekkigheid; hij maakt vlijmscherpe analyses en gaat geduldig op zoek naar de verdachte mol binnen de CIA. Met evenveel geduld als Angleton hoopt KGB-hoofd Starik (‘Kingdom of Heaven’), die Yevgeny rekruteerde, op de ondergang van de Verenigde Staten.


Aflevering 1
Berlijn, 1954. De stad krioelt van de spionnen die uit idealisme of voor het geld allerlei politieke geheimen proberen te ontdekken in opdracht van geheime diensten uit diverse landen. Het bureau van de CIA, ‘The Company’, bevindt zich boven een oude bioscoop. Harvey Torriti, bijgenaamd ‘The Sorcerer’ (‘De Tovenaar’), beheert de Sovjet-afdeling van de CIA, samen met zijn jonge collega Jack McCauliffe. Jack is nog maar net afgestudeerd aan de universiteit van Yale en ook zijn vriend en studiegenoot Leo Kritzky is door de CIA gerekruteerd, maar hij werkt vanuit Washington. Een derde studiemakker van Yale, de Russische Yevgeny Tsipin, keert na zijn studies naar Moskou terug. Daar wordt hij prompt door de KGB gedetacheerd en teruggestuurd naar Washington. In Berlijn worden Jack en The Scorcerer ondertussen benaderd door een zekere Vishnevsky, een Oost-Duitser die hen informatie wil geven over een ‘mol’ bij de MI 6, de Britse geheime dienst. In ruil wil hij samen met zijn gezin geëvacueerd worden naar het Westen. James Angleton, de baas van de contraspionage in Washington, geeft groen licht voor de operatie…


‘The Company’, vanaf vrijdag 23 april wekelijks om 20.40 uur op Canvas.
Bron: persbericht verzonden door CANVAS

Een trailer kan u hier bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>