Het 2BE-debacle

De strategische keuzes die door 2BE de laatste tijd gemaakt worden, lijken nogal onbekwaam. En dit allemaal toe te schrijven aan het Glee/Law & Order:LA-debacle.

Het begon allemaal eind 2010. Glee werd voor het eerst uitgezonden, maar al snel bleken de kijkcijfers niet toereikend genoeg voor de zender. “Afvoeren die handel”, klonk het door de gangen van de Medialaan 1 (red. de gebouwen van VTM en 2BE bevinden zich aan de Medialaan). De serie zou binnen een 6-tal weken herverschijnen op een nieuwe uitzenddag, de zaterdag! Maar het kwaad was al geschied.
Steeds meer mensen zouden de serie opzoeken via de illegale -of legale- manier. Een groot deel van de kijkers waren ze al maanden eerder verloren, die waren het wachten beu. Dat is nu eenmaal wat je krijgt wanneer je als zender een achterhaalde manier van programmeren blijft hanteren, waarbij je de invloed van het internet onderschat. Dit leverde al snel een verlies op van minstens een extra 25% op de live-kijkers. In deze tijden is het de zenders nu eenmaal niet meer geoorloofd om gehypte series lang in de koelkast te bewaren. Maar deze evolutie is nog niet doorgedrongen tot aan de Medialaan, noch bij de mensen in Zavemtem (red. de locatie waar de gebouwen van VT4/VIJFtv zich bevinden).

Dan maar Bones in dubbelaflevering invoeren om het probleem even het hoofd te bieden. Dat het tijdelijk was, was wel duidelijk. “Wat nu te doen”, klonk het in de Medialaan. Vervolgens werd de koelkast geopend met de versere producten. En TADA, daar was Law&Order: Los Angeles. Het was wel duidelijk dat men zocht in de afdeling “uitverkoop”, want veel kosten, dat mocht het niet! Een politieserie moest het evenzeer zijn, want Vlamingen kijken enkel politieseries, althans dat denken de zenders toch. Dat dit het kijkersprobleem op die uitzendplaats niet zou oplossen wist iedereen, behalve de hele Medialaan.

Ondertussen zit Glee terug opnieuw op de buis, op zaterdag! Law&Order blijft angstvallig doordraaien op maandag. Na enkele weken zijn hun kijkcijfers echter naar elkaar toegegleden (+- 100 000). L&A verliest steeds meer kijkers, Glee’s aantallen nemen toe, maar kunnen nog steeds de cijfers van eind december/begin januari niet bijbenen.

Zo zie je maar, dat een ouderwetse manier van programmeren, alsmede het geen kansen geven tot groeien niet leidt tot mooie cijfers of succes. Het geeft enkel 2 ondermaats presterende series!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>