Buffy The Vampire Slayer


Ontstaan, plot en formatJoss Whedon, de bedenker van de serie, wilde naar eigen zeggen af van het horror-cliché waarin een tenger blond meisje een binnendoorweggetje neemt over een begraafplaats en zo óf een gruwelijk einde tegemoet loopt óf gered wordt door een zwaarbewapende mannelijke held.
Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) is een door het lot uitverkoren geboren Slayer, een meisje met bovennatuurlijke krachten dat de menselijke hoop vormt tegen de krachten van het kwaad. Al op jonge leeftijd wordt ze door een ‘vreemde man’ op de hoogte gebracht van haar buitengewone lot. Buffy is opgeroepen toen ze in LA woonde met haar moeder en vader. Als een Slayer sterft, wordt namelijk automatisch een nieuwe Slayer opgeroepen. In dit geval is Buffy de uitverkoren tiener. Nadat ze een gymzaal met vampiers in brand stak, werd ze van school getrapt. Haar moeder Joyce (Kristine Sutherland) en vader Hank zijn gescheiden en Buffy komt bij aanvang van de serie met haar moeder aan in hun nieuwe woonplaats Sunnydale. Zij is vastbesloten haar ‘Slayerbestaan’ achter zich te laten en een gewoon puberleven te gaan leiden. Als ze echter op haar nieuwe school -Sunnydale High- komt, maakt haar Watcher, bibliothecaris Rupert Giles (Anthony Stewart Head), haar duidelijk dat ze haar lot als Slayer niet uit de weg kan gaan. Een Watcher is de hoeder van een Slayer die op haar let, haar traint en haar met informatie en advies bijstaat. Haar lot is om (met name) vampiers te doden.
Terwijl ze zich langzaam maar zeker met haar roeping verzoent, sluiten medestudenten Willow Rosenberg (Alyson Hannigan) en Xander Harris (Nicholas Brendon) zich bij haar aan, nadat die bij toeval achter haar geheim komen.


In elk seizoen krijgt Buffy te maken met een grote centrale vijand of vijandige groep. Dat zijn:


In seizoen 1 vampierkoning The Master (Mark Metcalf)
In seizoen 2 vampierenverbond Spike (James Marsters) , Angel en Drusilla (Juliet Landau)
In seizoen 3 de demonische burgemeester Richard Wilkins (Harry Groener) en de losgeslagen Slayer Faith (Eliza Dushku)
In seizoen 4 het hightech monster van Frankenstein Adam (George Hertzberg)
In seizoen 5 godin Glory (Clare Kramer)
In seizoen 6 The Trio (Jonathan Levinson (Danny Strong), Andrew Wells (Tom Lenk) en Warren Meers (Adam Busch) en een van zwarte magie bezeten Willow
In seizoen 7 The First, de essentie van het kwaad dat er altijd geweest is en er altijd zal zijn.


In de loop der jaren wordt de kerngroep aangevuld met nieuwe leden en verdwijnen anderen. Zo staat cheerleader Cordelia Chase (Charisma Carpenter) op haar eigen manier de groep bij, maar vertrekt eind seizoen 3 naar L.A. De goedaardige vampier Angel (David Boreanaz) wordt in seizoen 2 een vaste castlid, maar ook hij verlaat de serie eind seizoen 3 en gaat naar L.A (beiden krijgen rollen in de spin-off Angel). In seizoen 2 wordt de cast versterkt door Oz (Seth Green), het vriendje van Willow en een weerwolf. In seizoen 4 verlaat hij de serie, terwijl in datzelfde seizoen Riley Finn (Marc Blucas) in de serie komt. Hij wordt het vriendje van Buffy en werkt voor een geheime organisatie die bovennatuurlijke wezens gevangen neemt en erop experimenteert. Hij vertrekt in seizoen 5. Eveneens in seizoen 4 komt Tara Maclay (Amber Benson) ten tonele. Zij krijgt een liefdesrelatie met Willow, wat de aanleiding is dat Oz definitief de serie verlaat. In seizoen 6 wordt Tara doodgeschoten door Warren, waarna Willow door zwarte magie bezeten raakt. In seizoen 5 wordt de cast versterkt door Dawn (Michelle Trachtenberg), het zusje van Buffy en keert de vampier Spike terug als vast castlid. In seizoen 6 vertrekt Giles uit Sunnydale om terug te gaan naar Engeland, maar hij keert later terug. In seizoen 5 komt Anya (Emma Caulfield) als ex-demon bij Buffy en steunt de ‘scooby-gang’ op haar eigen, sarcastische manier. Zij was ook al in seizoen 3 en 4 te zien, pas in seizoen 5 werd ze echter aan de hoofdrolspelers toegevoegd.
Ook keren enkele mensen regelmatig terug. Zo komt Angel na zijn vertrek elk seizoen nog minimaal een aflevering terug. Drusilla en Joyce Summers (die in seizoen 5 overlijdt aan een hersenbloeding) zijn ook nog vaak te zien in een aflevering. Oz en Riley keren nog eenmaal terug om hun verhaallijn voorgoed af te sluiten. Faith, die als tweede Slayer in seizoen 3 speelde, keerde in seizoen 4 kort en in seizoen 7 voor langere tijd terug.
Buiten het succes en de cultstatus van de serie functioneert de show als moderne parabel die bovennatuurlijke elementen gebruikt als metaforen voor persoonlijke angsten, in het bijzonder die geassocieerd worden met overgangen tussen verschillende levensfases.

SeizoenenDe (televisie)serie bestaat in totaal uit 7 seizoenen. Seizoen 1 werd uitgezonden in het voorjaar van 1997 en bestond uit 12 afleveringen. Toen de serie een hit bleek te zijn, werden de seizoenen uitgebreid tot 22 afleveringen per seizoen. Het tweede seizoen werd in het najaar van 1997 uitgezonden tot het voorjaar van 1998. De seizoenen zijn allemaal doorweven met een boodschap.


Seizoen 1 bestond uit het voorstellen van de personages Buffy, Xander, Willow, Cordelia, Angel en Giles. In het seizoen werd ook uitleg gegeven aan wat Buffy’s taak als slayer inhield en welke wezens er aan bod zouden komen in de serie. In de laatste aflevering wordt Buffy gedwongen een keuze te maken: vluchten of zichzelf opofferen voor haar naasten.
Seizoen 2 draaide om waarheid en leugen binnen vriendschap en liefde. In dit seizoen komen we erachter dat Giles een duister verleden heeft, dat Oz een paar dagen per maand verandert in een bloeddorstige weerwolf en dat Jenny Calendar er een eigen agenda op nahoudt (het lijden van Angel te laten voortduren).
Seizoen 3 ging over het maken van beslissingen en vervolgens omgaan met de gevolgen. Hoe ogenschijnlijk kleine beslissingen grote gevolgen kunnen hebben. Ontloop je de verantwoordelijkheid of accepteer je de gevolgen? Angel vertrok uit Sunnydale, Faith keerde haar rug naar de gang en de vrienden gingen hun laatste jaar op Sunnydale High tegemoet.
Seizoen 4 was het begin van een nieuw leven. Sunnydale High werd achtergelaten en de gang stortte zich op een compleet nieuw avontuur; universiteit. Seizoen 4 draaide ook om het accepteren van onverwachte dingen en altijd blijven vertrouwen op je instinct, wat de rest ook zegt. In dit seizoen moest iedereen leren wat hun ware identiteit was en welke kant ze zouden kiezen in een gevecht.
Seizoen 5 ging over familiebanden. Familiebanden overstijgen het niveau van DNA. Wat moet je doen als je zusje een bron van pure energie blijkt te zijn, maar je gevoel zegt je nog steeds dat ze je zusje is? Kan vriendschap meer voor je betekenen dan je eigen familie? Wat als je moeder aan iets lijdt waar je niets aan kunt doen? En wat als je verliefd wordt op je grootste vijand?
Aflevering “The Body” toont als geen enkele aflevering waar de serie om draait. Het bovennatuurlijke aspect van de serie is slechts een kapstok om gevoelens en ontwikkelingen te laten duiden. De dood van Joyce is natuurlijk en de impact is daarom ook groter. Ontdaan van alle bovennatuurlijke aspecten, komt de dood van één van de hoofdpersonen uit de serie over als meer realiteit. En wat als een godin veel sterker dan de slayer is? Dit seizoen draaide ook om de acties van bepaalde mensen, waarna ze moesten accepteren dat ze misschien ergens niet meer thuis hoorden.
Seizoen 6 draaide om volwassenheid en de verantwoordelijkheid. Het maken van een besluit waar je niet volledig achter staat, maar wat je niet kunt stoppen omdat je het diep van binnen wilt. Wat als je aan iets of iemand bent verslaafd en het uiteindelijk ten koste gaat van je relaties en leven? Wat als je indirect verantwoordelijk bent voor de dood van een geliefde en je zo buiten zinnen raakt van woede dat je onbegrijpelijke dingen doet?
Seizoen 7 was het slotseizoen van de serie en daarom gingen ze terug naar waar het allemaal begon; Sunnydale High. Dit seizoen ging voornamelijk over geven en nemen en het accepteren van oude bekende en nieuwe mensen, waar je het niet mee eens bent. Het verder gaan met je leven als je iemand kwijt bent en de ultieme opofferingen om de wereld te kunnen redden.

Seizoen 1 (1997)In het eerste seizoen van deze serie verhuist Buffy Summers met haar moeder naar Sunnydale en komt terecht op de plaatselijke school; Sunnydale High. Ze ontmoet het kreng van de school, Cordelia Chase, en maakt kennis met Willow Rosenberg, Xander Harris en Rupert Giles, de bibliothecaris die ook Buffy’s “Watcher” blijkt te zijn. Hoewel Buffy haar leven als “Slayer” achter zich wilde laten na de verhuizing, realiseert ze zich al snel dat ze dat niet kan maken, wanneer scholieren dood worden gevonden. Buffy ontmoet ook Angel, een vampier met een ziel. De twee worden verliefd op elkaar, maar kunnen niet toegeven aan hun relatie. Buffy krijgt last van nachtmerries over “The Master”, een eeuwenoude vampier die sinds enkele decennia vast zit onder de grond. Buffy zal haar angsten onder ogen moeten zien om deze vampier te verslaan en een voorspelling van een oude profetie tegen te gaan. Een voorspelling die zegt dat Buffy zal sterven in het gevecht met de Meester.
Dit seizoen houdt zich vooral bezig met de wereld die draait om vampiers. Daarom is de grote vijand ook De Meester.
De opening credits bestaan dit jaar slechts uit 5 personen; Buffy, Xander, Willow, Cordelia en Giles (in die volgorde).

Seizoen 2 (1997-1998)Buffy heeft moeite om haar gevecht met de Meester, waarin ze verdronk en weer werd gereanimeerd, te verwerken. Buffy heeft hier maar enkele dagen de tijd voor, want een vampier genaamd Spike komt naar Sunnydale. Angel vertelt hen dat Spike zijn “leerling” was, gebeten tot vampier door Drusilla, Angels pupil en nu Spikes vriendin. Hij waarschuwt de gang voor Spike, wat terecht blijkt als Spike Buffy’s school aanvalt. Buffy is compleet verbaasd wanneer Kendra Young opduikt, een meisje dat ook een Slayer beweert te zijn. De gang komt erachter dat door Buffy’s korte dood een nieuwe Doder is geroepen, waardoor er nu twee Slayers zijn. Xander en Willow worden beiden verliefd. Willow op gitarist Oz, die een weerwolf blijkt te zijn, en Xander op Cordelia, waaraan hij altijd een hekel heeft gehad. Buffy gaat voor het eerst met Angel naar bed, maar dit zet zijn vloek in werking. Zijn ziel wordt afgenomen en hij verandert weer in Angelus, zijn kwaadaardige alter ego. Buffy moet zich klaar maken voor een strijd met haar geliefde en moet er op rekenen dat ze hem moet vermoorden. In het laatste gevecht zorgt Willow voor de spreuk die Angels ziel moet terug geven en Spike sluit een deal met Buffy; als zij hem laat gaan, zal hij helpen Angel te verslaan.
David Boreanaz is toegevoegd aan de opening credits als Angel.
Dit seizoen markeert de komst van Spike, een personage dat in het vervolg van de serie belangrijk zal blijken.
Dit seizoen is het begin van van de tweede doder, nadat Buffy stierf in seizoen 1.

Seizoen 3 (1998-1999)Buffy moet de dood van Angel verwerken, maar net wanneer Buffy alles eindelijk een plekje heeft gegeven en zelfs een nieuwe vriend krijgt, wordt Angel teruggestuurd vanuit de hel. Met Buffy’s zorg komt hij er weer bovenop, maar ze maakt hem duidelijk dat een relatie tussen hen niet meer kan werken. De Scooby Gang kom erachter dat Angel nog leeft en de meningen zijn verdeeld dat Buffy dit geheim heeft gehouden. Willow en Xander krijgen een affaire en proberen hun relaties met Oz en Cordelia te herstellen nadat deze erachter komen. Slayer Faith Lehane komt naar Sunnydale. Na Kendra’s dood is zij opgeroepen. Hoewel Faith iets anders werkt dan Buffy, kunnen de twee goed met elkaar opschieten en proberen informatie te krijgen over Burgemeester Wilkins, die zich omringd met vampiers en demonen. Nadat Faith per ongeluk een mens vermoordt en doet alsof het haar niks kan schelen, raakt Buffy achterdochtig. Al snel komt de Scooby Gang erachter dat Faith nu voor Wilkins werkt. Via onderzoek ontdekken ze dat Wilkins van plan is om op Graduation Day zichzelf in een demon te veranderen. Angel vertelt Buffy dat hij aan haar zij zal vechten tegen Wilkins, maar daarna zal vertrekken naar L.A. om Buffy een eerlijke kans op liefde te geven. De Scooby Gang maakt zich uiteindelijk klaar voor Graduation Day en het gevecht dat zal plaatsvinden.
Seth Green is toegevoegd aan de opening credits als Oz.
In dit seizoen wordt Anya geïntroduceerd, een personage dat zal blijven tot het einde van de serie.
Dit seizoen markeert het vertrek van twee kernpersonages, David Boreanaz als Angel en Charisma Carpenter als Cordelia, die beiden vertrokken om deel uit te maken van de spin-off “Angel”.
In twee afleveringen wordt verwezen naar de komst van Dawn Summers in seizoen 5.
Faith wordt geïntroduceerd in dit seizoen vanaf de aflevering Faith, Hope and Tricks.

Seizoen 4 (1999-2000)Buffy en Willow beginnen op de universiteit. Xander komt vervroegd terug van zijn reis door Amerika,en begint aan reeks van minimunloonbaantjes. Hij krijgt een relatie met voormalig wraakdemon Anya. Intussen is Spike teruggekeerd naar Sunnydale om The Gem Of Amara te zoeken zodat hij onverslaanbaar kan worden, maar wanneer hij faalt wordt hij gevangen genomen. Buffy en Willow ontmoeten Riley Finn, een student-assistent van docente Maggie Walsh. Buffy ontdekt dat er een organisatie is die demonen en vampieren gevangen neemt en op ze experimenteert. Spike heeft weten te ontsnappen, maar er is een chip in zijn hoofd geplant waardoor hij mensen geen pijn meer kan doen. Hierop besluiten Buffy en Giles dat hij voorlopig bij Giles moet gaan wonen. Willow raakt depressief wanneer Oz vreemd gaat terwijl hij een weerwolf is en daarop Sunnydale verlaat. Ze ontmoet Tara Maclay, een verlegen meisje die ook aan magie doet. Wanneer Oz terug komt en de wolf in zich onder controle heeft, kiest Willow voor een relatie met Tara en Oz vertrekt weer. Buffy krijgt een relatie met Riley, iets wat Angel maar moeilijk kan verkroppen wanneer hij terug komt voor een gevecht. De gang komt erachter dat Riley deel uit maakt van the Initiative, de organisatie die Spike gevangen genomen had. De baas ervan is Maggie Walsh, die in het geheim een superdemon creëert: Adam. Adam ontwaakt te vroeg en vermoordt Maggie. Nu is het aan Buffy om Adam te stoppen, maar ze zal alles op alles moeten zetten om deze demon te verslaan.
Vanaf de aflevering “The Initiative” is James Marsters toegevoegd aan de opening credits als Spike.
Vanaf de aflevering “Doomed” is Marc Blucas is aan de opening credits toegevoegd als Riley Finn.
Dit is het laatste seizoen van Seth Green als Oz. Hoewel hij gedurende het seizoen nog twee keer terugkeert, is hij vanaf de aflevering “The Iniative” niet meer in de opening credits te zien.
Dit is het seizoen waarin karakter Tara Maclay wordt geïntroduceerd.
In dit seizoen wordt opnieuw verwezen naar de komst van Dawn Summers is seizoen 5.
Faith verschijnt nog twee keer in dit seizoen voor ze naar LA gaat waar ze in de eerst seizoen van Angel komt

Seizoen 5 (2000-2001)De eerste aflevering zet het publiek op het verkeerde been, wanneer plotseling Buffy’s zusje Dawn deel uitmaakt van het gezin, alsof ze er altijd al bij heeft gehoord. Buffy gaat een gevecht aan met de vampier der vampiers, Dracula. Spike heeft nog altijd de chip in zijn hoofd en vecht mee met de gang, aangezien hij wél demonen en vampiers kan doden. Spike wordt wakker uit een droom die hem iets vertelt: hij is verliefd op Buffy. De gang ontdekt dat Dawn 3 maanden geleden door monniken is gestuurd. Dawn is een bron pure energie genaamd The Key (de Sleutel). Zij opent de poorten tussen alle dimensies uit het universum. Een wezen genaamd the Beast ook wel Glory, zit Dawn achterna. Glory wilt terug naar haar eigen dimensie; ze is een Godin. De gang beschermt Dawn tegen Glory, die geen idee heeft waar de Sleutel is. Riley denkt dat Buffy niet echt van hem houdt en gaat hierdoor vreemd met verschillende vampiers. Spike komt daar achter en laat het aan Buffy zien. Na een heftige confrontatie gaan Buffy en Riley uit elkaar. Intussen krijgt Joyce een hersentumor en overlijdt eraan. Buffy komt erachter dat Spike verliefd op haar is en bant hem uit haar leven. Wanneer Glory ontdekt dat Dawn de Sleutel is, grijpt ze Dawn en maakt haar gereed om de poorten te openen, wat alleen kan met Dawn’s bloed. Buffy vraagt de Scooby Gang, inclusief Spike, haar te helpen Glory te stoppen. Wanneer Dawn’s bloed begint te stromen, openen de poorten zich. Dawn wil zich opofferen, zodat de poorten weer sluiten, maar Buffy houdt haar tegen en voordat iemand haar kan stoppen, offert Buffy zichzelf op. Het seizoen eindigt met het inzoomen op Buffy’s grafsteen.
Emma Caulfield is toegevoegd aan de opening credits als Anya Jenkins.
Vanaf aflevering “Real Me” is Michelle Trachtenberg toegevoegd aan de opening credits als Dawn Summers
Seizoen 5 is het laatste seizoen van Marc Blucas als Riley Finn. Vanaf “Triangle” staat hij niet meer in de opening credits.
De laatste aflevering “The Gift” is niet alleen de seizoensfinale van seizoen 5, maar toevallig ook de 100e aflevering van de serie.

Seizoen 6 (2001-2002)‘The Trio’, Warren (Adam Busch, tweede van links), Jonathan (Danny Strong, vierde) en Andrew (Tom Lenk, vijfde)
Nu Buffy dood is, heeft Willow de leiding en Giles vertrekt naar Engeland. Willow, Xander, Anya en Tara maken zich klaar om Buffy tot leven te wekken. Hoewel ze denken dat hun plan is mislukt doordat ze zijn gestoord, ontwaakt Buffy alsnog. In het begin is ze achterdochtig en voorzichtig, maar al snel pakt ze haar taak als Slayer weer op. Buffy is echter niet al te blij dat ze weer leeft; ze was in de hemel. Spike is de enige die weet waar Buffy was. Als er een demon naar Sunnydale komt waardoor iedereen spontaan in zingen uitbarst, zingt Buffy hoe ongelukkig ze is en komt de Scooby Gang er achter wat ze hebben gedaan. Spike en Buffy krijgen een relatie die voor Buffy niks meer betekent dan seks. Hoewel Buffy weet dat ze verkeerd bezig is, kan ze niet stoppen. Ondertussen raakt Willow verslaafd aan magie, wat leidt tot verwijdering tussen haar en Tara. Ook dient zich een nieuwe “vijand” aan, drie kneuzen genaamd Warren, Jonathan en Andrew. Buffy ziet in dat ze Spike gebruikt en maakt het uit. Als Spike probeert Buffy over te halen om weer een relatie te beginnen, probeert hij haar te verkrachten. Buffy gooit hem van zich af en Spike komt weer bij zijn positieven en realiseert wat hij gedaan heeft. Geschrokken van zijn acties vertrekt Spike naar een Afrikaanse demon om de chip in zijn hoofd uit te schakelen. Hoewel het Trio niet gevaarlijk is, onderschat iedereen de capaciteiten van Warren. Gefrustreerd dat hij Buffy niet kan uitschakelen duikt hij op met een pistool. Hij schiet op Buffy en een verdwaalde kogel belandt in Willows kamer die Tara raakt en ze is op slag dood. Willow raakt buiten zinnen van woede en raakt in bezit van duistere magie. Ze gaat op zoek naar Warren voor wraak. Willow blijkt de duistere macht van dit seizoen te zijn. Het seizoen eindigt met Spike, die in de grotten van Afrika zijn ziel terug krijgt.
Anthony Stewart Head staat niet meer in de opening credits als Rupert Giles, maar wordt voortaan aangegeven als “special guest star”, wanneer Giles verschijnt in de serie.
De volgorde van de opening credits is veranderd. Voortaan zal de opening eindigen met “… and Alyson Hannigan as Willow Rosenberg” terwijl Alyson eerder nog als derde aan de beurt kwam.
Amber Benson wordt toegevoegd aan de opening credits als Tara Maclay in de aflevering “Seeing Red”, wat ook de aflevering is waarin Tara sterft. Dit is de enige keer dat Amber in de opening credits staat.
Het kneuzentrio bestaat uit jongens die al eerder zijn voorgekomen in Buffy. Warren heeft in seizoen 5 een robot gebouwd voor Spike, Jonathan komt sinds seizoen 1 al voor en Andrew is Tuckers broer, de jongen die in seizoen 3 het schoolbal wilde verpesten.

Seizoen 7 (2002-2003)Willow herstelt in Engeland van haar duistere alter ego, terwijl Sunnydale High wordt heropend. Op de eerste dag blijkt dat er nog steeds dingen niet pluis zijn en Buffy ontdekt dat Spike z’n ziel terug heeft, maar ook gek is geworden. Ondanks wat hij haar probeerde aan te doen in seizoen 6, wil ze hem toch helpen. Langzamerhand wordt Spike weer normaal. Spike bekent op een gegeven moment dat hij soms flarden heeft van herinneringen waarin hij mensen bijt, terwijl dat onmogelijk zou moeten zijn met z’n chip én nu z’n ziel. Buffy doet onderzoek en komt er achter dat Spike weer mensen kan bijten. Wanneer Spike wordt ontvoerd, begrijpt Buffy plotseling wat hun nieuwe vijand is. Een kwaad genaamd the First die er voor zorgde dat Spike gek werd. Giles keert terug en heeft Potentiële Slayers bij zich, die beschermd moeten worden tegen The First. Die creëert een leger van Turok-Hans, voorlopers van de hedendaagse vampiers. Buffy en Spike worden closer dan ooit maar beginnen geen relatie meer. Tegelijk realiseert de hele Scooby Gang dat ze kunnen sterven in dit gevecht met The First. Terwijl iedereen zich klaar maakt voor het ultieme gevecht, bedenkt Buffy een plan om The First voorgoed te verslaan. Met de hulp van de nieuwe schooldirecteur Robin Wood en de Potentiële Slayers bereiden ze zich voor voor het gevecht van hun leven, wat zal eindingen met de dood van meer dierbaren dan ze zich hadden kunnen voorstellen.
Nieuwe karakters in het zevende seizoen zijn onder meer Robin Wood (DB Woodside), Kennedy (Iyari Limon), Vi (Felicia Day), Amanda (Sarah Hagan) en Rona (Indigo). Geen van hen verschijnt in de opening credits.
Eliza Dushku keert terug als Faith Lehane vanaf de aflevering “Dirty Girls” tot aan de laatste aflevering.
Hoewel Anthony Stewart Head vanaf de eerste aflevering (“Lessons”) weer als Rupert Giles verschijnt, blijft hij heel het seizoen aangegeven als “special guest star” en keert niet terug in de opening credits.
In het gehele seizoen wordt de rol van Andrew vertolkt door Tom Lenk, die hierdoor één van de gastspelers werd die het langst verschijnt in Buffy zonder in de opening credits te staan, ná Amber Benson (Tara) en Head.
De laatste aflevering markeert de dood van twee kernkarakters, Anya Jenkins (Emma Caulfield) en Spike (James Marsters). Spike keerde kort daarop terug uit de dood in het vijfde seizoen van Angel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>