Doctor Who


Doctor Whois een Britse sciencefictiontelevisieserie geproduceerd door de BBC. De afleveringen vertellen de verhalen van de door de tijd reizende avonturier genaamd “The Doctor” (De Doctor). Doctor Who liep origineel van 1963 tot 1989 en was hiermee de – officieel – langstlopende SF-serie. In 1996 werd geprobeerd Doctor Who nieuw leven in te blazen met een televisiefilm die als een soort pilot moest dienen voor een nieuwe serie, waarin Paul McGann als de Achtste Doctor verscheen. Hoewel deze film een kijkcijfersucces was in het Verenigd Koninkrijk, in Amerika, waar ze deze nieuwe serie wilden produceren, werd het niets en er werd dan ook geen gevolg aan gegeven. Uiteindelijk werd de serie in 2005 toch hervat op de BBC met Christopher Eccleston als de Negende Doctor.
De Doctor beweegt zich voort in tijd en ruimte in de TARDIS (een acroniem voor Time And Relative Dimension In Space, een relatieve dimensie en tijd in de ruimte). Dit ‘voertuig’ – dat van binnen groter is dan van buiten – had oorspronkelijk de eigenschap zich aan te passen aan de omgeving waarin het zich bevond, Maar nog voor de aanvang van de serie, in 1963, is het bij een bezoek aan Londen echter ‘blijven steken’ in de vorm van een politiehokje, zoals dat in jaren ’60 veel te zien was in de straten van Londen. Het geheel lijkt nog het meest op een blauwe telefooncel.
Het geluid van de door de tijd bewegende TARDIS werd in 1963 gemaakt door een sleutel over de snaar van een piano te schrapen. Dit geluid is altijd hetzelfde gebleven.

De Doctoris een Time Lord, een eeuwenoud ras dat op de Planeet Gallifrey woonde. Tijdens de Laatste Grote Tijdoorlog (The Last Great Time War) gingen zowel de Daleks, de gezworen aartsvijanden van de Time Lords, als de Time Lords ten onder. Deze oorlog vond plaats net voor de aanvang van de nieuwe serie in 2005.

Originele serieDe originele serie is aaneengesloten geproduceerd van 1963 tot 1989 met in totaal 26 seizoenen die 155 verhalen bevatten in 695 afleveringen. De afleveringen duurden circa 25 minuten en eindigde meestal met een spannende cliffhanger. Ieder verhaal bestond uit 1 of meerdere afleveringen. In 1975 en 1976 heeft de TROS gedeelten van seizoen 12 en 13 uitgezonden met Tom Baker in de hoofdrol. In Nederland werden echter zoveel kinderen bang van de buitenaardse gedrochten die regelmatig in beeld kwamen, dat de TROS reacties kreeg van ouders en onderwijzers om de serie op de Nederlandse TV te stoppen, hetgeen gebeurde. Later in de jaren ’80 heeft de TROS opnieuw een aantal seizoenen uitgezonden (gedeelten van seizoen 19 en 20), maar nu met Peter Davison in de hoofdrol.
William Hartnell speelde de eerste Dokter. Hij werd opgevolgd door Patrick Troughton, Jon Pertwee, Tom Baker, Peter Davison, Colin Baker en Sylvester McCoy. De laatste op televisie uitgezonden aflevering is de aflevering “Survival” in 1989.
De Doctor is een “Time Lord” (tijdheer), is al ruim 900 jaar oud en komt oorspronkelijk van de planeet Gallifrey. In de loop van de serie komt hij vaak dezelfde vijanden tegen, zoals de Daleks, de Cybermen en zijn aartsvijand de Master.
De Doctor beleeft zijn avonturen nooit alleen. Hij wordt altijd bijgestaan door een reisgenoot (companion). De eerste companion van de Doctor was Susan (gespeeld door actrice Carole Anne Ford), die werd opgevolgd door een hele rij vrouwen en mannen en zelfs een robothond, K-9.
Zeven jaar na het einde van de originele serie keerde de Doctor in 1996 eenmalig terug op TV in de televisiefilm Doctor Who. Dit keer werd de Doctor, nu in zijn achtste regeneratie, gespeeld door Paul McGann.

De nieuwe serieNadat de serie 16 jaar geen nieuwe afleveringen gezien had, is op 26 maart 2005 de eerste aflevering in een nieuwe reeks uitgezonden op BBC One. Anders dan in de originele serie zijn de afleveringen, op enkele dubbelafleveringen na, op zichzelf staand, en heeft iedere aflevering een titel.
The Doctor werd in serie 1 (seizoen 27) vertolkt door Christopher Eccleston, sinds de kerstaflevering van 2005 is hij opgevolgd door David Tennant. Tennant heeft in oktober 2008 bekendgemaakt dat hij per 2010 gaat stoppen met Doctor Who. Hij zal in 2009 alleen nog verschijnen als the Doctor in 4 specials. Begin januari 2009 is bekend gemaakt dat de 26-jarige acteur Matt Smith de rol in 2010 zal overnemen van Tennant. Hiermee is de Smith de jongste Doctor tot nu toe.
In 2008 begon op BBC One het vierde seizoen van de huidige serie. In Nederland werden de afleveringen van de eerste en tweede nieuwe series in 2006 en 2007 door de VARA vertoond op Nederland 2 en Nederland 3. De VRT heeft de eerste reeks uitgezonden in het voorjaar van 2006 op één.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>