Lost


Lostis een Amerikaanse televisieserie over een aantal mensen dat na een vliegtuigcrash strandt op een mysterieus tropisch eiland. Elke aflevering wordt er daarnaast gefocust op het leven van één van de personages voorafgaand aan de crash (of een vooruitblik over het leven na het eiland, vanaf seizoen 4). De reeks is grotendeels op het Hawaïaanse eiland Oahu opgenomen.

Seizoen 1

Door een vliegtuigcrash stranden de overlevenden van vlucht 815 van luchtvaartmaatschappij Oceanic op een schijnbaar verlaten tropisch eiland. De passagiers worden gedwongen samen te werken om te overleven op het mysterieuze eiland waar een monster in de jungle schijnt te leven, een metalen luik iets onbekends afsluit in de ondergrond en waar de zogenaamde “anderen” (de “Others”) schijnen te leven. Iedere aflevering vertelt meer over de achtergrond van één van de mensen op het eiland aan de hand van flashbacks en toont waarom de verschillende personages zich op een bepaalde manier gedragen en hoe relaties zich ontwikkelen op het eiland, met deze mysterieuze verschijnselen op de achtergrond.

Seizoen 2

Verscheidene nieuwe personages, zoals Ana-Lucia Cortez, Libby en de Afrikaanse Mr. Eko doen hun intrede wanneer blijkt dat er op een andere plaats op het eiland eveneens overlevenden zijn uit het staartgedeelte van het vliegtuig. Ook het Dharma-initiatief (The Dharma Initiative) en de financierder The Hanso Foundation doen hun intrede. Zij zouden verantwoordelijk kunnen zijn voor de mysterieuze gebeurtenissen op het eiland. In één van de bunkers van ‘The Dharma Initiative’ vinden zij een film waarin uitleg wordt gegeven wat ze moeten doen om ‘de wereld te redden’. Mr.Eko vindt nog een stukje film dat er tussenuit is geknipt waarin de losties zien dat ze met de computer niet mogen communiceren met de buitenwereld. John Locke begint te twijfelen over de knop waar ze om de 108 minuten op moesten drukken na het intikken van een code. Aan het einde van het seizoen drukt hij de knop niet in en ontstaat er een magnetisch veld door de overbelaste elektromagneet, die om de 108 minuten ontladen moet worden. De bunker implodeert waarbij de lucht paars wordt en de hele bunker wordt vernield.

Seizoen 3

Bij het begin van het seizoen worden Sawyer, Kate en Jack apart opgesloten door de “Others”. De echte naam van Henry Gale blijkt Benjamin Linus (Ben) te zijn. Sawyer komt er achter dat ontsnappen bijna onmogelijk is, omdat ze zich op een ander eiland bevinden. Jack zit ergens anders op het eiland in het zo geheten Hydra-station opgesloten. Hij krijgt de opdracht een kankergezwel bij Benjamin Linus te verwijderen, dat hij eerder al had ontdekt. De “Others” blijken eigenlijk geen primitievelingen te zijn, maar een ontwikkelde, geciviliseerde gemeenschap onder leiding van Ben. Verder bij de rest van de overlevenden krijgt Charlie het zwaar. Desmond krijgt beelden uit de toekomst waar Charlie telkens sterft, elke keer probeert Desmond dan ook dit te voorkomen. In de laatste aflevering wordt in flashforwards de toekomst van Jack en Kate getoond. Daaruit blijkt dat zij het eiland in elk geval levend zullen verlaten.

Seizoen4

In het vierde seizoen leren we de zes personages kennen die van het eiland geraken (zie Oceanic Six). We komen ook te weten wie er op het schip zit waarmee de overlevenden contact maakten op het einde van seizoen drie (en een heel klein beetje over hun opdracht). Enkele ervan komen zelfs naar het eiland – en daar is niet iedereen gelukkig mee. Ook een oude bekende duikt terug op: Michael, met een wel heel speciale opdracht. Er wordt in dit seizoen ook gebruik gemaakt van flashforwards, een kijk op het leven van de personages na hun verblijf op het eiland.
Door de staking van scenaristen in Hollywood lagen de opnames van de reeks stil van november 2007 tot februari 2008. Daardoor kwam het aantal afleveringen op 14 te liggen in plaats van de geplande 16.

Seizoen 5

In dit seizoen volgen we eerst voornamelijk Ben en Jack, die proberen om de Oceanic 6 terug bij elkaar te brengen en zo met zijn allen terug te keren naar het eiland. Dat lukt hen uiteindelijk ook: door een vreemde samenloop van omstandigheden nemen ze allemaal ‘toevallig’ vlucht 316 van Ajira Airways en crashen ze opnieuw op het eiland. De overgebleven eilandbewoners maken ondertussen vreselijke dingen mee: het eiland verplaatst zich constant door de tijd, wat enorme risico’s voor hun gezondheid met zich meebrengt. Uiteindelijk stoppen die verplaatsingen en blijken ze vast te zitten in het jaar 1974. Ze worden opgenomen door het Dharma-initiatief en behoren drie jaar later nog altijd tot de groep. Maar dan keren hun vrienden terug naar het eiland…

Seizoen6

Het zesde seizoen begint op 2 februari 2010 in de Verenigde Staten.
ABC kreeg grote kritieken te verwerken omdat ze het verhaal aan het uitmelken en aan het rekken waren. Daarom besloten ze om er in 2010 mee op te houden. Seizoen 6 zal het laatste seizoen zijn. De 121ste en laatste aflevering zal in mei 2010 uitgezonden worden. De verhaallijnen van dit seizoen zijn ondertussen ook bekend: seizoen 6 rondt af met de vraag wat er gebeurt wanneer ze terug (samen) geraken op het eiland. Het laatste seizoen zal worden gekenmerkt door veel doden, veel geweld en vele oplossingen op vragen, zo staat te lezen op de website van ABC. Op 23 april 2009 gaf ABC groen licht voor het zesde en laatste seizoen.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>