Supernatural


Supernatural

De televisieserie Supernatural van Eric Kripke werd voor het eerst uitgezonden op 13 september 2005 op de Amerikaanse zender The WB Television Network (thans; The CW Television Network). The WB was al bekend door hitseries als Charmed, Gilmore Girls (waar Jared Padalecki bekend van werd) en 7th Heaven.


In Amerika is men bezig met het vierde seizoen. In Nederland werd deze serie vanaf 9 oktober 2006 uitgezonden op Veronica, in Vlaanderen op VT4. Veronica stopte met het uitzenden van Supernatural. De serie is op 6 juli 2008 overgaan naar NET 5.
Op 1 november 2009 werd op NET 5 begonnen met het tweede seizoen.

Verhaal

Supernatural gaat over de broers Winchester die het bovennatuurlijke kwaad bestrijden. Ze nemen hierbij de taak van hun vader John over, die hiermee begonnen is om de dood van zijn vrouw te wreken. Dankzij hun vader groeien Sam en Dean op als demonenjagers. In elke aflevering lossen Dean en Sam een mysterie op door met een bovennatuurlijke tegenstander af te rekenen. Mysteries draaien meestal om kwaadaardige geesten, maar ook vampiers, weerwolven en andere demonen moeten worden verslagen.


Mysteries spelen zich af door heel Amerika heen. Dit betekent dat elke aflevering zich in een andere stad of dorp afspeelt, wat de serie een extra dimensie geeft. Omdat Dean vliegangst heeft, rijden de broers per auto van stad naar stad. Dean’s 67 Chevy Impala is dan ook, na zijn broer Sam, het meest dierbare in zijn leven.


Elke aflevering is een op zichzelf staand verhaal, maar draagt ook bij aan de langere verhaallijn van elk seizoen. Zo draait het eerste seizoen bijvoorbeeld om het doden van de demoon met de gele ogen. Sommige afleveringen behandelen bekende Amerikaanse urban legends zoals de vijfde aflevering Bloody Mary of de zevende aflevering Hookman.

Seizoen 1

Op 21 november 1983 ontdekt John Winchester zijn vrouw vastgepind aan het plafond, waarna ze in spontane ontbranding uitbarst. John dwingt zijn vier jaar oude zoon Dean (Jensen Ackles) zijn babybroertje Sam (Jared Padalecki) uit het huis te halen, terwijl John zijn vrouw probeert te redden. Het is onmogelijk en zijn vrouw sterft.


21 november 2005; Sam zit inmiddels op Universiteit en heeft geen contact meer met Dean of John. Toch staat plotseling Dean voor zijn neus, die nog altijd op het magische jaagt, met het nieuws dat hun vader op een jachttrip is geweest, maar daarna is verdwenen. Sam besluit het weekend mee te gaan met Dean, om een bovennatuurlijke moord op te lossen en een aanwijzing naar hun vaders verblijfplaats te vinden. Na het weekend keert Sam terug, maar vindt vervolgens zijn vriendin Jessica aan het plafond, en ook zij gaat vervolgens in vlammen op. Sam besluit hierop alsnog met Dean op pad te gaan, het bovennatuurlijke te bestrijden, hun vader vinden en vervolgens de moordenaar van hun moeder en Jessica. Ze komen veel verschillende dingen tegen, van legendes als “Shapeshifters” tot kwade geesten die niet kunnen rusten, tot aan de bezoeking aan hun oude huis in Kansas, waarbij een vlammende geest het huis lastig valt, maar uiteindelijk de geest van hun moeder blijkt te zijn. Ze vinden ook hun vader terug, maar de twee broers kunnen maar moeilijk wennen aan de tactiek van hun vader, die vaak dingen anders doet dan hen.


Dit eerste seizoen draait om het vinden van hun vader en de moordenaar van hun moeder en Jessica. Elke aflevering ontdekken een stukje meer over hun vader en de moordenaar en hoe dit hun heden en toekomst beïnvloed. In dit seizoen staan ook de twee broers centraal. Ze hebben elkaar jaren niet gezien en moeten plotseling dag en nacht met elkaar in de buurt zitten. Beiden komen, vaak door middel van een zaak, meer over elkaar te weten en wat hun werkelijke gedachten zijn. Een ruzie loopt zo erg uit de hand dat Dean en Sam wegen splitsen, maar uiteindelijk weer samen komen nadat ze realiseren dat ze teveel van elkaar afhankelijk zijn geworden en elkaar nodig hebben. Hun zoektocht vervolgt, maar wat ze aan het eind er van vinden en ontdekken gaat verder en dieper dan ze ooit wisten.

Seizoen 2

Het tweede seizoen gaat verder in het ziekenhuis, nadat de drie Winchesters een zwaar auto ongeluk hebben gehad. John ligt met verwondingen in bed en Dean ligt in een diepe coma waar hij, volgens de dokters, niet meer uit zal komen. Dean’s geest waart echter wel rond in het ziekenhuis, en na enkele pogingen keert hij plotseling terug in z’n lichaam en is hij wonderbaarlijk genezen. De twee broers vinden hun vader echter op de grond en beseffen dat hij een deal heeft gemaakt met de demon; zijn ziel voor Deans leven.


Dean en Sam gaan verder op jacht, nu ze weten wat voor demon ze zoeken. Ze komen in contact met Ellen Harvelle en haar dochter Jo. Ellen was goede vrienden met John en ziet het dan ook als haar plicht de twee jongens te helpen. Ze krijgen verder het seizoen in ook hulp van Ash, een vriend van Ellen, en Bobby, een oud-jager en de beste vriend van John. Ze weten de Colt, een wapen dat elk magisch wezen kan doden, opnieuw te veroveren en gaan hiermee op jacht naar hun grootste vijand. Langzaam ontrafelen Dean en Sam het plan van de Demon met Gele Ogen, wanneer ze meer kinderen van Sams leeftijd tegenkomen die allemaal een psychische kracht hebben. Vanuit het niets belandt Sam plotseling in een spookstad, waar hij weer de andere kinderen tegen komt. Al snel wordt duidelijk dat er maar eentje levend zal wegkomen en er begint een kat en muis spel tussen de begaafden, die allemaal willen blijven leven. De één na de ander wordt vermoord, en uiteindelijk is alleen nog Sam met Jake, een andere jongen, nog over. Ze besluiten zich tegen de demon te keren en op zoek te gaan naar een uitweg.


Dean heeft ondertussen de hulp ingeroepen van Bobby en Ellen, nadat Jo is vertrokken en Ash is omgekomen bij een aanval van demonen. Ze vertrekken naar het spookstadje, om vervolgens te zien hoe Sam uit het niets wordt neergestoken door Jake, die zijn eigen plan heeft gemaakt en Sam sterft in Deans armen. Dean ziet zich hierdoor genoodzaakt zijn eigen ziel voor die van Sam te verruilen, en nadat Sam weer tot leven wordt gewekt, wordt de poort naar hel door Jake geopend. Sam schiet Jake dood, en de Demon met Gele Ogen toont zich voor het eerst in het openbaar aan de twee broers. terwijl hij op het punt staat Dean te vermoorden, weet de ziel van John, die in hel was, hem aan te vallen, en hierdoor kan Dean de Demon doodschieten.
De twee broers kunnen niet geloven dat de moordenaar van hun ouders en Jessica eindelijk weg is. Ze beseffen echter ook dat ze een nieuw avontuur aan moeten gaan, namelijk het redden van Deans ziel, binnen een jaar, voordat het te laat is. Ze gaan op jacht naar alle demonen die ondertussen uit de hel zijn ontsnapt, en maken een plan Deans ziel terug te krijgen.

Seizoen 3

Dean en Sam zijn nog altijd op pad om een manier te vinden die ervoor kan zorgen dat Dean niet over een jaar naar Hel wordt meegenomen. Ze proberen onderweg ook de ene demon na de andere terug naar hel te sturen. Ondertussen is de jacht op Sam geopend. Demonenjagers, zoals Gordon Walker, zijn van mening dat sinds Sam is teruggekeerd van de dood, hij niet 100% goedaardig meer is, en uiteindelijk de wereld ten einde zal brengen. Bij deze gevechten krijgen de twee broers hulp van Ruby, een voormalige heks die een sterk staaltje vechtkunst kan neerzetten. Dean verliest echter z’n vertrouwen in haar als ze erachter komen dat Ruby al sinds De Plaag leeft, en dus al eeuwenoud is. Ze geeft toe een demon te zijn, maar staat aan de goede kant. Dean wil haar niet meer om zich heen hebben, omdat hij van mening is dat Ruby juist hun plan om Deans ziel te redden tegen wilt houden.
Ze komen onderweg nog een andere vrouw tegen, Bela Talbot, een dievegge die, ondanks haar status als mens, zich mengt in de wereld van magie en handelt in magische spullen. Ze komen ook Bobby weer tegen, die hen besluit te vergezellen en hen te helpen met hun taken. De broers proberen hem hiervan af te houden als Bobby enkele keren gewond raakt. Ook onderling wordt de strijd tussen Dean en Sam ruwer, als beiden steeds andere meningen krijgen en zich gaan ergeren aan elkaar. Sam loopt hierdoor een keer weg, maar hij beseft later dat hij z’n broer moet redden van de dood. Een nieuw probleem duikt op als ze kennis maken met de Lillith, de Demon met Witte Ogen. Deze demon heeft het op de twee broers voorzien, en dan voornamelijk op Dean, die toch al op de Lijst des Doods staat. Ze weten voorlopig af te rekenen met Lillith. Ondertussen ergeren Dean en Sam zich dood aan Bela, die zich constant met hun zaken bemoeit. Ze wordt uiteindelijk verscheurd door Hellehonden, die haar naar de hel brengen.


Slechts enkele uren voordat het jaar van Dean om is en hij naar hel zal moeten, hebben ze nog altijd geen manier gevonden om hem te helpen, en ze weten niet meer wat ze moeten doen. Ruby keert terug naar de twee om nog een manier te vinden, maar ook zij heeft niks. Als de klok 12 uur slaat, ziet Dean een hellehond en ze vluchten een afgesloten kamer in. Te laat beseft Dean dat Ruby bezeten is door Lillith, en Ruby opent de deuren voor de hellehonden. Terwijl Sam tegen de muur staat aangeduwd, moet hij met lede ogen toezien hoe Dean wordt verscheurd door de hellehonden. Sam stelt zichzelf verantwoordelijk voor Dean’s dood, en besluit er alles aan te doen hem te helpen. Een laatste shot is van de Hel, waar het onweert, donker is en vuur is. Dean zit vastgebonden en schreeuwt om Sam.

Seizoen 4

Dean wordt wakker in een kist onder de grond. Hij weet zich uit te graven en gaat direct naar Bobby toe voor antwoorden. Na een emotionele hereniging met zowel Bobby als later met Sam, weten de drie mannen dat ze nu uit moeten zoeken hoe en door wie Dean vrijgelaten is uit de Hel. Hij ontdekt een handafdruk gebrand op z’n schouder en is bang voor wat er gaat komen. Dean ontmoet dan een man genaamd Castiel, die beweert een Engel te zijn. Hij projecteert z’n vleugels om het te bewijzen, en vertelt Dean dat hij de gene is die hem uit de Hel heeft gehaald in opdracht van God, omdat ze zijn hulp nodig hebben.


Dean, Sam en Bobby gaan op onderzoek uit, en hoewel ze zich ze goed mogelijk bezig proberen te houden met de Engelen, hebben ze ook hun handen vol aan andere demonen en bovennatuurlijke wezens, die allemaal onheil voelen naderen. Steeds meer ontdekken de mannen tekens dat er iets verschrikkelijks aan zit te komen. Castiel onthult dan dat hij en z’n broers voor het eerst in 2000 jaar terug naar de Aarde zijn gekomen voor maar één reden; het stoppen van de Apocalypse. Er bestaan 66 magische zegels, en als die allemaal verbroken worden, zal Lucifer kunnen ontsnappen en de Aarde domineren. Castiel heeft de hulp van de broers nodig om dit tegen te gaan. Dean heeft zo z’n eigen problemen met Sam, die steeds meer op z’n duistere kracht lijkt te leunen en niet inziet wat er mis mee is. Sam vertrouwt Ruby steeds meer en steunt steeds minder op Dean, waardoor er zich langzaam een kloof tussen de broers ontstaat.


Ze ontmoeten ondertussen ook andere Engelen, zoals Anna, Uriel en Zacharias, die elk een andere manier hebben om de broers zo ver te krijgen om mee te vechten in de grote strijd. Dean voelt zich schuldig wanneer Castiel onthult dat hij de eerste zegel heeft verbroken door toe te geven aan de marteling die in Hel plaats vond; het verspillen van menselijk bloed breekt de eerste Zegel. Er ontstaan problemen wanneer Castiel wordt ‘hervormd’, nadat hij toegeeft menselijke emoties te ervaren, wat niet is toegestaan, en Sam en Dean na een ruzie hun wegen splitsen, en Dean wordt opgesloten door Zacharias, terwijl Sam met Ruby op zoek gaat naar Lillith, die de laatste ongebroken zegel in handen heeft. Dean smeekt Castiel om hem te helpen ontsnappen nadat Zacharias onthult dat hij geen plannen heeft om de Apocalypse te stoppen, en Castiel geeft uiteindelijk toe, en helpt Dean. Castiel vertrekt naar het huis van een profeet die alle gebeurtenissen kan voorzien, en Castiel wordt als laatste gezien wanneer er “Arch Angels” het huis omringen, klaar om aan te vallen. Dean zoekt ondertussen wanhopig naar z’n broer, en heeft cruciale informatie. Hij is echter te laat wanneer hij Sam vindt, die net Lillith heeft vermoord. Ruby onthult aan Sam dat Lillith de laatste zegel was, en dat ze hier al die tijd naar toe heeft gewerkt. Dean en Sam vermoorden Ruby, en kijken vervolgens in horror toe hoe de poort naar Lucifer’s verblijfplaats zich opent.

Seizoen 5

Nu de Helpoorten zijn geopend en Lucifer en duizenden demonen zijn ontsnapt, proberen Dean en Sam in contact te komen met Castiel, om vervolgens tot hun afgrijzen te horen dat Castiel vermoord is. Lucifer vindt z’n gastheer, waardoor hij nu z’n krachten kan gebruiken de wereld kan beïnvloeden. Bobby raakt gewond in een gevecht en komt in een rolstoel terecht. Castiel wordt uiteindelijk weer tot leven gewekt, al hoewel niemand weet waarom. Dean en Sam besluiten een tijdje zonder elkaar te jagen, nu Dean z’n broertje niet meer vertrouwt, maar zoeken elkaar al snel weer op wanneer blijkt dat Dean een gastheer is voor Michael, en Sam voor Lucifer. Ze ontdekken meer dingen over de Apocalypse en gaan op jacht om niet alleen Lucifer, maar de rest van de demonen uit te schakelen.

One thought on “Supernatural

  1. […] De uitzendingen zijn dagelijks en starten de nacht van 2 januari op 3 januari. Veel kijkplezier. Meer over de serie supernatural kan je hier vinden. Gepost door Jarco op Sunday, December 27th, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>