Veronica Mars

Veronica Mars is een Amerikaanse mysterie/dramaserie over een studente aan een High School, Veronica Mars genaamd, die haar vader helpt bij diens werk als priv├ędetective en ook op eigen houtje geregeld mysteries oplost.
De serie is bedacht door Rob Thomas. In Amerika zijn de eerste twee seizoenen uitgezonden door UPN. Het derde en laatste seizoen werd in Amerika na de fusie van UPN en The WB uitgezonden door het nieuw gevormde The CW.
In de serie speelt Kristen Bell de rol van Veronica Mars.
Elke aflevering heeft een apart verhaal maar er is ook een rode draad: het mysterie rond de moord op Veronica’s beste vriendin Lily Kane in seizoen 1, het busongeluk in seizoen 2.

Seizoenen

Seizoen 1
In het eerste seizoen probeert Veronica haar mannetje te staan op Neptune High, waar ze al een jaar het buitenbeentje is. Ze raakt bevriend met nieuwkomer Wallace Fennel en begint ook een overwachtse en unieke vriendschap met het hoofd van de PCH (Pacific Coast Highway), een motorbende, Eli “Weevil” Navarro. Veronica doet haar best om zich staande te houden sinds haar vader afgezet is als sheriff nadat hij de verkeerde achter de tralies probeerde te zetten op de moord van Lilly Kane. Veronica helpt haar vader bij het oplossen van zaken, maar ontdekt al snel informatie over Lilly’s moord die alle alibi’s en andere bewijzen ontkrachten, en de gene die achter de tralies zit, Abel Koontz, dus niet de moordenaar is. Ze graaft dieper en dieper om meer over de moord te weten te komen en wat toch het grote geheim was van Lilly, waar ze het vlak voor haar dood over had. Ondertussen helpt Veronica ook regelmatig mensen op school die haar hulp nodig hebben en raakt ze bevriend met Cindy “Mac” McKenzie. Nummer twee op Veronica’s lijstje van geheimen die ze wilt ontrafelen is die van haar verkrachting. Twee maanden na Lilly’s dood werd Veronica op een feestje verkracht nadat ze gedrogeerd was, en niemand lijkt haar te willen helpen. Het antwoord blijkt uiteindelijk te zijn dat ze niet was verkracht. Terwijl de ontknoping nadert, krijgt Veronica onverwachts een relatie met haar voormalige vijand Logan Echolls, en na het vinden van sekstapes van Lilly en Logan’s vader Aaron weet Veronica eindelijk de puzzelstukjes bij elkaar te leggen en ontdekt ze wie de ├ęchte moordenaar van Lilly was. Maar het oppakeen van de moordenaar gaat voor Veronica en Keith niet zonder slag of stoot.

Seizoen 2
Na de confrontatie met Lilly’s moordenaar Aaron in seizoen 1, heeft Veronica nog het nodige meegemaakt. Niet alleen werd Logan beschuldigd van de moord op PCH’er Felix Toombs, ook verbrak ze haar relatie met Logan, is ze weer terug bij Duncan en is haar vriendschap met Weevil op de klippen gelopen door de moord op Felix. Toch heeft ze haar leventje al met al weer op de rails weten te krijgen. Dan slaat het noodlot opnieuw toe. Tijdens een reistripje met andere leerlingen rijdt de bus van de cliff in het water. Veronica, die oorspronkelijk in de bus hoorde te zitten, is blij dat ze het heeft overleeft, maar dit slaat al snel om in angst wanneer ze ontdekt dat ze monteur van de bus een oude vriend was van Aaron. Terwijl ze alles doet om de mysterie rond het ongeluk te ontrafelen, krijgt ze ook met andere problemen te maken. Zo blijkt Duncans ex Meg, die ook in de bus zat en de enige overlevende is, zwanger te zijn en deelt Logan het bed met Kendall, de stiefmoeder van zijn vrienden Dick en Beaver. Verder ontdekt Veronica dat Neptune’s burgemeester Woody kleine jongens seksueel misbruikt en komt ze in aanraking met de beruchte maffia van Neptune. Nadat Duncan op de vlucht is geslagen met z’n dochtertje en de moord op Felix wordt opgelost, ontdekt Veronica ook wie achter heet busongeluk zat. En ze is geschokt om te horen dat deze persoon haar ook verkracht heeft twee jaar geleden, iets wat ze eerder dacht dat niet gebeurt was.

Seizoen 3
Veronica en Logan zijn weer bij elkaar, en samen met Wallace en Mac worden ze toegelaten op Hearst College. Veronica neemt hier direct een zaak op zich waarbij meisjes worden gedrogeerd, verkracht en worden kaal geschoren. Het nieuwe slachtoffer is Parker Lee, Macs kamergenoot, en Veronica is geschokt als ze ontdekt dat ze de verkrachting meemaakte, maar er zich niet bewust van was. Ze onderzoekt wie de verkrachter kan zijn, maar stelt hiermee de slachtoffers niet tevreden. Verder zit Weevil in z’n proefperiode nadat hij drie maanden in de gevangenis heeft gezeten, is Dick doorgeslagen nadat z’n broertje zelfmoord heeft gepleegd in seizoen 2, en wordt er een moord gepleegd op Veronica’s schoolhoofd. Zij en Logan gaan uit elkaar wanneer ze ontdekt dat tijdens hun break, hij kortstondig wat heeft gehad met Madison Sinclair, het meisje die Veronica had gedrogeerd op de nacht van haar verkrachting. Veronica lost de zaak rondom de verkachtingen op, maar niet zonder dat ze zelf bijna het slachtoffer wordt. Ze krijgt later wat met Wallace’s kamergenoot Piz, en Logan wat met Parker. Wanneer er een sekstape van Veronica en Piz op internet verschijnt, slaat Logan Piz in elkaar in de veronderstelling dat Piz hier verantwoordelijk voor is. Veronica waarschuwt hem dat ze klaar met hem is, en eist van Logan dat hij uit haar buurt blijft. Mac blijkt een vertrouwenspersoon voor Dick te worden, en Weevil lijkt z’n sluwe streken nog niet te zijn verleerd. Sheriff Lamb wordt vermoord, en Veronica en Logan delen nog een laatste blik samen voordat het seizoen eindigt.